29 juli 2010

Göran Persson - jag saknar dig!

I min lilla skalle finns faktiskt plats för annat än boule just nu. I alla fall när det regnar. Göran Persson, exempelvis. Vi har en accelererande valrörelse helt utan denne politiker. För första gången på mycket länge. Det känns mycket tomt. Det känns fruktansvärt.

För Han Som Bestämmer var ju något utöver det vanliga. Något verkligen stort. Minns hans ord till den egna (S)-riksdagsgruppen: "En del har undrat varför jag ständigt tar av mig glasögonen. Det är för att slippa se er." Ett annat citat från den fylliga blondinen intill: "Allt du säger skall vara sant, men du behöver inte säga allt som är sant."

Men jag och åtskilliga andra kanske har fått allting om bakfoten. GP var aldrig statsminister. Han kanske bara blev stadsminister - i Katrineholm. I alla fall enligt min källa till det sista citatet (livet.se): "Göran Persson föddes den 20 januari 1949 - Svensk socialdemokratisk stadsminister."

Hursomhelst så har jag haft stor glädje av Göran Persson när jag lekfullt vässat mig inom Photoshop. Med Fredrik Reinfeldt gick det däremot käpprätt åt skogen när jag skulle förvandla honom till kvinna. Herregud han såg ju bara ut som en nedknarkad hippie från sent 60-tal ...

På YouTube finns det för övrigt en del härliga minnen från GP-tiden, som det här:
Fotnot: Nu hoppas jag på ett verkligt mirakel! Nämligen att Göran Persson hör av sig i kommentarsrutan nedanför!

27 juli 2010

Boule-SM går vidare

Det finns de som tror att boule bara är en sport för pensionärer. Titta på bilden - inte mycket till pensionärer ...

SM-final i en av klasserna, och domaren rycker in för att mäta. Det blev Ivar Liljegren (11 år gammal, och i blått) som till sist tog SM-guld i sin klass.

Fler bilder från tisdagens SM-tävlingar: gå direkt till specialsida i den smala högerkolumnen (strax under segelbåten):
"Boule-SM 2010-07-27".
Boule-SM pågår t.o.m. lördag - och jag kommer förstås med fler rapporter (inte minst i form av bilder) från SM-tävlingarna här i Falun - med cirka 2.000 tävlande! Till dem hör inte jag ...

25 juli 2010

Valrörelse = bikinitävling?

Jan Björklund i bikini lyfter FP?
Med bilden på en lättklädd FP-ledare Jan Björklund vill jag ställa frågan:
Är en valrörelse mest bara yta, teater, ett skådespel, ett spektakel?
                             
Att det blev Jan Björklund på den klickbara bild som jag photoshoppat en liten smula är naturligtvis bara en tillfällighet - skulle kunna ha varit vilken som helst av de andra partiledarna.
Är det till stor del bara floskler, slagord och radio-/tv-teater som serveras oss inför valet i höst?
Får vi alltid information värd namnet? Blir vi alla gånger så mycket klokare efter att ha hört våra (ledande) politiker?
Vad jag själv mest tycker framgår förstås av mina frågor.
Exempelvis de politiska mini-debatter som SVT:s Aktuellt har ibland ... De är ju oftast monologer x 2, där var och en av politikerna kör sina egna verbala race.
Det gäller ju att framstå som störst, bäst - och vackrast.
Samtidigt ... min bild ovan har en svaghet: det är mycket naket på den.
Problemet i verkligheten är väl snarare tvärtom.
Minns dåvarande socialministern Ingela Thalén i SVT:s Aktuellt (återigen) 1990.
(S)-ministern pressades ju då om ett inte infriat löfte (om att förstärka föräldraförsäkringen) - Ingela Thalén:
”Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att vi har som mål att arbeta för.”
Löfte? Målsättning? Hmm ...

21 juli 2010

Superstars som inte syns i tv-rutan

Nedanför altanen här i Hammarby Sjöstad var det också idag TV3-inspelningar av Superstars (se även inlägg 19 juli). Dubbelsculler (rodd) handlade det om denna gång. Lagkaptenerna Stefan Holm, Pernilla Wiberg, Thomas Wassberg och Björn Ferry var på eftermiddagen idag kompletterade med tolv andra idrottare. Det här inlägget tillägnas alla de som inte syns i tv-rutan när TV3 sänder programmen i höst. Här i Sjöstaden var det, förutom de två programledarna, ett 25-tal personer som på olika sätt jobbade med tv-inspelningen.
En tv-inspelning är en stor apparat. Sex tv-kameror var igång, mycket kablar och sladdar. Mycket tungt bärande av teknisk och annan apparatur. Mycket jobb före, under och efter inspelningen.
En bildkavalkad (alla bilderna kan göras större genom att du klickar på dem):
















En kameraman och en ljudtekniker (tyvärr vet jag ännu inte vad de heter) avslutar detta första bildsvep.

Fler bilder
"Superstars som inte syns i tv-rutan" hittar du på specialsida i högerkolumnen.
"Superstars/TV3 2010-07-21".
Gå direkt dit genom att klicka HÄR!

Sibirisk bondkvinna och spion - vilken chock!

Kom till en sida med följande fråga: Vem var du i ditt förra liv? För att få svaret - skriv in DAG, MÅNAD och ÅR när du föddes i ditt NUVARANDE liv.

Jag fick svaret: Du kanske ogillar det men du var en kvinna i din senaste inkarnation. Du föddes någonstans i ett område som vi i dag kallar Sibirien ungefär kring år 1125. Du arbetade som bonde, vävare, skräddare. Du gillade alltid att resa, utforska, du kan ha varit detektiv eller spion. Kunskapen - som du skulle ta med dig och förvalta in i detta livet: Utveckla och växa mentalt, söka upp en bra lärare för att offra lite tid och energi på hans kunskap.

Jag har alltså varit totalt overksam - och vilat upp mig - i ungefär
800 år! Hmm ...

Vem var DU i ditt förra liv? Klicka HÄR!

Och Nationalencyklopedin ställer frågan: Vilken historisk person är du? Ta reda på vilken person i historien som påminner mest om dig.

Jag fick svaret: Av våra 150 historiska personer så påminner du mest om Verner von Heidenstam! Verner von Heidenstam (1859-1940) var en stor poet som ofta blev förälskad. Det tog lång tid för honom att få ur sig diktsamlingarna. Gillade Vättern.

Vem är DU mest lik? Klicka HÄR!

Alla dessa "tester" nuförtiden - det är en tanke som dyker upp. Inte minst i kvällstidningarna, som dock sedan lång tid tillbaka varken är "kvälls-" eller "tidningar" - om man överdriver lite. Det sistnämnda är ju inte helt främmande för en journalist ...

Fotnot: Tack till "Kloppan"/"Kloppan´s Blog" (se min blogglista) för tipset om det första testet ("testerna" är ju faktiskt lite underhållande)!

19 juli 2010

Hoppsan, tv-inspelning utanför huset

Första deltävlingen avgjordes på förmiddagen idag, måndag. Platsen var Hammarby sjö i Stockholm. TV3 sänder i höst. Men vad ska man med tv till när tävlingen sker tio meter från ens altan här i Hammarby Sjöstad? Stefan Holm var inte helt nöjd efteråt, sedan han tävlat mot Pernilla Wiberg, Thomas Wassberg och Björn Ferry. (Klicka på bilderna för förstoring!).
På en av mina bilder ovan ser det ut som om Stefan Holm utövar massage på Pernilla Wiberg. Det gör han faktiskt inte. Utan Stefan Holm hanterar sin mobiltelefon. Vad tokigt det kan bli ...

SE GÄRNA MER. SPECIALSIDAN "SUPERSTARS/TV3 2010-07-19" KOMMER DU TILL GENOM ATT KLICKA HÄR!

13 juli 2010

Glad nyhet för flygrädda

Air France har utökat sin flygplansflotta med en lågprismodell. Målgruppen är "Very Small People". Flygplansmodellen med ekoprofil saluförs som relativt sett mycket kraschvänlig. Krascherna blir aningen mjukare och det brinner inte så förbaskat. Till nackdelarna hör dock viss skakighet vid normal flygning, p.g.a. allt flaxande. Planets matsmältning kan även upplevas som störande av passagerarna. Liksom när planet släpper sig. Full garanti kan inte heller ges för att man verkligen kommer dit man vill komma.
Bild: www.muskurahat.us

12 juli 2010

Sportens galna klubbnamn

boule

boulespelareBoule ... Klubbarna inom sporten har ibland verkligen vansinnigt kul namn:
BILL & BOULE (Stockholm)
BOULEJONG (Stockholm)
SITTING BOULE (Stockholm)
BOULLITS (Linköping)
BOULEVARDERNA (Skurup)
GRODAN BOULE (Åmål)
BOULERO (Stockholm)
BOULEHEMERNA (Helsingborg)
ISTANBOULE (Jönköping)
BOULESHIT (Stockholm)
BOULESJEVIKERNA (Stockholm)
BOULEABAISSE (Stockholm)
SILLBOULARNA (Simrishamn)
BOULEAGET (Stockholm)
PARDÅNG (Norrköping)
KLOTSKALLARNA (Borlänge)

sitting bouleEn sammanställning gjord efter lite grävande på nätet. Stora Journalistpriset väntar? Härlig humor inom sporten. Och bidra gärna med fler lustiga namn på bouleklubbar om jag skulle ha missat något.
Själv har jag mer eller mindre lagt av med både handboule och fotboule. Därför att jag har spelat för dåligt. Bara tillfällig frustration & formsvacka?

Bilden ovanför visar spelare i boulesportens hemland - Frankrike. Mannen (Milo) var 92 år gammal när jag tog bilden! Jösses vad bra han spelade!

11 juli 2010

En varg har påträffats mördad

Så uttryckte sig nyhetspresentatören i de regionala tv-nyheterna för några år sedan.

Kommer att tänka på det i samband med ett inlägg idag på bloggen Finistère, "Det går en trädmördare lös i Gröndal".
Förstås helt OK att använda "-mördare" i ett sådant sammanhang (om jag är så fräck att jag recenserar ett fullblodsproffs).

Men att använda "mord" om varg  - något ögonbrynshöjande och garvframkallande när en nyhetspresentatör i tv gör det.
Bara en dålig dag på jobbet? En väldigt dålig dag på jobbet?
Eller inte så lite svajig när det gäller det som en annan bloggkollega tog upp för några dagar sedan, "Respekt för ordet"?  

Har för mig att det är den franske författaren Albert Camus som gjort sig känd för att verkligen betona och lägga ner avsevärd tid på att hitta "le mot propre", "le mot juste" - det rätta ordet! Hans böcker tog tid att skriva ...

Förresten: det vita på vargbilden är ... vad? Någon som minns? Min överhettade skalle gör det inte ...          

7 juli 2010

Platsannonser utöver det vanliga

Även aktuella platsannonser kan ge ... läsupplevelser ...
Från "Vakanser.se". Fotat direkt från datorskärmen.

6 juli 2010

Konstigt på Djurgården

Söderhavet?



Kan i alla fall verkligen inte vara
Sverige ... 

.... nyss (känns det som) med snökaos och 20-25 minusgrader.







Jodå.

50 grader varmare, en tid senare.

Men god smak?

Inte särskilt - väl?

Messerschmitt om messerschmitt

Bild om tv-programmet Nöjesmassakern.

Visst är man en messerschmitt. Det är inget att hymla om. Men - en pytteliten lucka i allvetandet: när började man säga messerschmitt om besserwisser?
Besserwisser kommer ju från tyskan  - och betyder en person som anser sig ha större kunskaper än omgivningen och gärna visar upp dem.

Messerschmitt i betydelsen besserwisser fick åtminstone sitt nationella genombrott genom en sketch 1985 i SVT:s Nöjesmassakern - det visste åtminstone inte jag före researchen.
- Du är en sån messerschmitt!
- Besserwisser heter det.
- Ja, där ser du.
På nätet finns även det här replikskiftet, också det från Nöjesmassakern:
Sven Melander: - Du e en sån jävla besserwisser!
Gösta Engström (iklädd pilotluva och halsduk):
- Messerschmitt heter det väl?

Men - från en sida på nätet som heter SDTS Forum, signaturen "Skarre" 2002-05-15:
Första gången jag hörde det skämtet, någon gång under det tidiga sjuttiotalet ... Jag vet inte när det ursprungligen uppfanns, men det lär uppenbarligen ha varit före sjuttiotalet. Jag har en vag aning om att Thor Modén kan ha varit inblandad i originalsketchen, vilket i så fall skulle placera den ytterligare några decennier tidigare.

Messerschmitt handlar ju egentligen om flygplan (och "mikrobilar") - Wikipedia:
Messerschmitt AG är en tysk flygplanstillverkare, som grundades 1923 som Bayrische Flugzeugwerke AG.
Efter andra världskriget, då man inte fick tillverka flygplan, ställdes tillverkningen om till civil produktion och resulterade i bl.a. den trehjuliga mikrobil som många förknippar namnet med.

Ser att det också på Flashback varit diskussioner om "messerschmitt".
Vid ett tillfälle ilsknade en av deltagarna till - efter att dessförinnan också ha googlat på ordet:

Forum: Språk 2005-01-03, 18:12 Vanligaste ordet att stava fel Postat av Seehund
2,140 Swedish pages for Messerschmidt. 745 Swedish pages for Messerschmitt.
Extra roligt när folk skall "skoja till" besserwisser och driva med obildat lôskefôlk, men ändå misslyckas med att stava till Messerschmitt. Många verkar dessutom inte veta att messerschmitt i betydelsen besserwisser är ett skämt.

Även jag ...
På min förra arbetsplats (en redaktion) undertecknade jag ett mail, där jag påpekade en del språkliga fel, med "Messerschmidt". Ajajajajaj!!!

Klockren sommar ...

Stor blåklocka (Campanula persicifolia), fotograferad i Täby.
Täby, juli 2010. Foto: Maria Bernström. Klickbar bild!

Stor blåklocka (Campanula persicifolia) är en art i familjen klockväxter, skriver Wikipedia.

Stor blåklocka (synonym: storklocka). Växtplats: Friska och lundartade skogar, ängar, skogsbackar, renar, klippor i lundar. Blomningstid: Juni–augusti. Stora blåklockan är en upprätt, vacker och stor klockväxt. Den användes som prydnadsväxt redan på 1600-talet. Stora blåklockan växer på gräsrika sluttningar och backar i lundar tillsammans med t.ex. piprör, slokgräset och skogsklöver. Den gynnas av mänsklig verksamhet.
Från Naturegate - "Finlands (!) natur och arter".

5 juli 2010

In på topplistan! Vajert!

Det gäller en av Bloggportalens topplistor. Denna färska blogg gick in på topp 50 vid midnatt! Jösses! Var är champagnen? Från Bloggportalen:

Mest besökta privata bloggarna i kategorin Språk
1 A Swedish American in Sweden 2428
2 Barcelona - Stockholm 1239
3 Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina 958
////////////////////////////////////////////////////////////////////////
41 Med barnen i Paris 89
42 Världens Sämsta Blogg 84
43 nakupenda 81
44 Dorian Vaine 80
45 Tänkbart tänkvärt tankegods 74
46 Frippes lilla värld 73
47 Bengt Bernström bloggar 65
48 [ordens makt] 64
49 Denna Sidan Sundet - Så där lagom kul 60
50 One Adventure I USA 58
(Siffrorna anger besök per IP-adress och timme senaste 7 dygnen.)

Fotnot 1: På topplistan ligger dock min blogg klart efter "Världens Sämsta Blogg". Hmm ...
Fotnot 2: Jag funderar på vilken etikett jag ska ge detta inlägg. Får nog bli "Navelskåderi" ...

3 juli 2010

Modiga Mindre Män & Mindre Modiga Män

Ibland far tankarna iväg ...

Det handlar om rånet igår vid Östermalmstorg i Stockholm.

Närmare bestämt om den flyktbil som rånaren begärde.

Flyktbil ...




Då kom jag (radioman i många år) att tänka på en telefonkonversation som jag hade med länets vakthavande polisbefäl, vid ungefär 04.45 på morgonen.

Det hade varit ett rån under natten, och polisbefälet undrade om jag kunde redogöra för den misstänkta flyktbilen i det nyhetstelegram som jag skulle författa. Förhoppningen var förstås "tips från allmänheten".

- Flyktbilen är en mindre mörk bil.
- ... menar du mindre mörk, alltså att den är åt det ljusa hållet till, eller menar du att den är ganska liten och mörk?
- ... hmm ... mörk mindre bil är nog mera korrekt, ja ...

På samma tema som mindre mörk/mörk, mindre:
Minns att det förr fanns en tv-serie för barn som hette Modiga Mindre Män.
Jag vill också minnas att vi var några stycken som kallade oss Mindre Modiga Män - som så småningom också blev namnet på ett rockband från Skellefteå.

Fotnot om bilden ovan: Var kan man få tag på en lämplig flyktbil? Det var knappast frågan från tjejerna halvannan timme efter gårdagens bankdramatik, som min kamera alltså kom lite för sent till - men "husse" hade faktiskt annat att göra just då.

Drottning Tvätt - en illa behandlad kunglighet

Är hyggligt allmänbildad.

Men den här kungligheten hade jag fram till igår missat totalt.

Uppenbarligen inte den minsta lilla skvätt från något kungligt apanage, utan måste försörja sig med ett vanligt kneg.

Och inte ens inbjuden till det kungliga bröllopet 19 juni (se inlägg 18 juni). Det är synd om Drottning Tvätt ...


Fotnot: Bilden är tagen på Drottninggatan i Stockholm. Firman heter egentligen Drottningtvätt/Drottningtvätten.

1 juli 2010

Polisens fantombilder inte alltid lyckade

Den nya fantombild som polisen hoppas kan hjälpa till att lösa dubbelmordet i Linköping 2004 har fått mängder av människor att höra av sig, rapporterade TT på förmiddagen idag. Själv har jag bara dåliga erfarenheter av dessa fantombilder - EN mycket obehaglig erfarenhet.



Ovan till vänster är den fantombild av den misstänkte mördaren som polisen gick ut med någon vecka efter mordet på Olof Palme.
Ovan till höger är en artikel från Nya Wermlands-Tidningen (7 mars 1986), en artikel som handlar om - mig!

Jag arbetade då som Sveriges Radio Värmlands man i Arvika.
Det var på förmiddagen 6 mars 1986 som polisen släppte fantombilden - allra först i direktsändning i tv.
Sent den förmiddagen var jag ute med bandspelare i centrala Arvika för att höra vad "vanligt folk" tyckte om planerna på ett nytt museum i den västvärmländska metropolen.
Vad jag fick höra senare var att någon sett mig under denna min tjänsteutövning och att denne någon tyckt att jag på pricken sett ut som den misstänkte Palme-mördaren, och därefter skuggat SR Värmland-reportern Bernström ända till det att han slank in i radiolokalerna i Folkets Hus-byggnaden.

Efter polisbesöket på radioredaktionen - självfallet var det en mycket skakande upplevelse - tipsade jag kollegorna på lokaltidningarna om vad som hänt.
Artikeln ovan (lite slappt skriven, faktiskt) har en fullständigt felaktig rubrik - jag blev ju förstås inte gripen, och det lär ha varit åtskilliga här i landet som ansågs se ut som mannen på fantombilden. Hela Sverige var ju totalt upp och ner just då, av förståeliga skäl. "Polisingripandet" i Arvika ledde till många garv ("mellan skål och vägg") - själv kunde jag hålla mig för skratt, åtminstone en tid efteråt.

Jag hoppas verkligen att den fantombild som polisen nu släppt efter dubbelmordet i Linköping ska leda till att Linköpingsmördaren grips.

Men jag har faktiskt mina tvivel. Fantombilder är ett väldigt trubbigt polishjälpmedel. Kan vara - i alla fall. Men det beror ju på ...

Dansbandet höjer räntan


Idag kom beskedet att bandet höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0,5 procent.


I ett pressmeddelande skriver de att för att klara inflationsmålet på 2 procent och för att få en stabil utveckling i ekonomin behöver räntan höjas mot mer normala nivåer framöver. Det uppger TT.



Stefan Ingvez gör ett bra jobb - men jag blev allt lite överraskad i oktober 2005 när det sas att ett dansband skulle efterträda Lars Heikensten som riksbankschef. Och både utseende och namn får mig än idag att tänka på just dansband ...